Funsjoppen in Borne?

Recent sprak hier iemand zijn vrees uit voor het totstand komen van Super & Hieper-markten aan de periferie van Borne. Het gevolg zou zijn dat een AH-filiaal zijn deuren zou sluiten waardoor de aantrekkelijkheid van Borne's centrum op de tocht komt te staan.

Nu heb ik nog nooit de aanvechting gevoeld het bruisende hart van Borne te bezoeken en de wetenschap dat een filiaal van de grote mensenvriend daar de topattractie is, vat ik op als een negatief reisadvies. Eerlijk gezegd vind ik die grote weidewinkels wel een aantrekkelijk idee en gezien hun grote populariteit in Frankrijk en mutatis mutandis alhier van Makro en Ikea, ben ik daarin niet de enige. Ik twijfel dan ook aan de democratische onderbouwing van gemeentelijke weerstanden tegen dit soort ontwikkelingen.

Misschien wordt het tijd om het eens anders te bekijken. Door veel van de alomtegenwoordige winkelketens te concentreren op perifere gebieden, met veel parkeergelegenheid en vlak bij de snelweg, komen er in de stads- en dorpscentra betaalbare ruimtes beschikbaar voor de plaatselijke middenstand. Dat betekent dat centra zich weer van elkaar kunnen gaan onderscheiden. Dat het er misschien weer leuk wordt.

Als het ooit zover komt, wil ik eens gaan funsjoppen in het aantrekkelijke vernieuwde hart van Borne, dat zich onderscheid van andere dorpscentra door de totale afwezigheid van de ABC-ramsj-formule.

Max Schulte

Enschede, 10 december 2002